forex trading logo

Bulgarian English French German Norwegian Polish Romanian Russian Turkish

Меню

Кой е Онлайн ?

В момента има 94 посетителя в сайта
Home Училищен плод
Стражица - Училищен плод

 

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА, ПОЛУЧАВАЩИ ПРОДУКТИ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ СХЕМИ „УЧИЛИЩЕН ПЛОД" И „УЧИЛИЩНО МЛЯКО"

 

Нашето училище участва в Европейска схема за предлагане на плодове и зеленчуци, прилагаща се за първа  година в България от учебната 2010/2011 г. - средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на  земеделието и от Държавния бюджет под формата на национално съфинансиране.

 

 

Целта на схемата „Училищен плод” е създаване на навици за честа консумация на плодове и зеленчуци у  децата в най-ранна детска възраст, както и повишаване на осведомеността за тяхното благоприятно въздействие  и значение за здравето на човека.

И през настоящата учебна 2012 / 2013 г. учениците от І, ІІ, ІІІ и ІV клас получават по утвърден график  плодове и зеленчуци. Проектът е придружен с информационна кампания сред децата за ползата от плодовете и зеленчуците. Използват се атрактивни и подходящи  методи и форми.

През ноември  м.г. в СОУ ”Ангел Каралийчев” ученици и родители се запознаха със схемата чрез презентация „Плодове и зеленчуци- здравословно хранене”.

Под ръководството на своите учители , децата подготвиха изложба ”Веселитe плодчета и зеленчуци”.  Малчуганите изработиха информационни табла „Здравей, Здраве”, забавляваха се танцувайки с маскарадни костюми под наслов " За да сме здрави".

През учебната 2013/2014 г Европейската схема за предлагане на плодове и зеленчуци „Училищен плод” продължава да радва учениците от І, ІІ, ІІІ и ІV клас, като им предоставя по утвърден график плодове и зеленчуци.

През ноември 2013г. в СОУ ”Ангел Каралийчев” ученици от IIIа клас и родителите им участваха в презентация „Плодородна есен” със песни, стихчета, гатанки и подготвиха изложба на плодове и зеленчуци.

През декември 2013г. ученици от 2 клас се забавляваха в компютърната зала с игри свързани с плодове и зеленчуци, правиха плодова салата, отглеждаха зеленчуци във виртуални ферми и строиха плодови градчета.

 

През януари 2014г. в СОУ ”Ангел Каралийчев” ученици  от I клас направиха весели плодчета използвайки метода “папиемаше”.

През февруари 2014г. в СОУ ”Ангел Каралийчев” ученици от IVа клас се забавляваха приготвяйки плодова салата .

 

През март месец  ученици от 2а клас обогатиха познанията си за плодовете и зеленчуците като проведоха викторина и решаваха кръстословици с гатанки.

 

През месец април ученици от 4в клас направиха любимите си плодове от хартия и сътвориха мечтаното плодно дърво - на всяко клонче различен плод.

 

През учебната година 2014/2015 училището ни продължи да участва в Европейската схема за предлагане на плодове и зеленчуци „Училищен плод”, която радва учениците от І, ІІ, ІІІ и ІV клас,

като им предоставя по утвърден график плодове и зеленчуци.

През ноември 2014г. в СОУ ”Ангел Каралийчев” ученици от IIIв клас опознаха видовете зеленчуци, запознаха се с ползата от тях и направиха вкусни сандвичи с тях.

През декември 2014г. учениците от IIIа клас говориха за видовете плодове и полезните витамини, рисуваха любимите си плодове и направиха плодова салата.

 

През януари 2015г. учениците от 1б клас изработиха от пластилин любимите си плодове и зеленчуци, и заедно с приятното занимание говориха, и за ползата от храненето с пресни плодове и зеленчуци.

Зеленчуци + Плодове = Здраве, под това мото ученичите от 1а клас през месец февруари 2015г. оцветиха весели картинки на плодове и зеленчуци и направиха плакат със тях

Учениците от 4б клас през месец март 2015г. дискутираха каква е ползата от сезонните плодове и зеленчуци, през кой сезон какви плодове и зеленчуци се отглеждат, и се консумират в прясно състояние, и направиха плакат „Календар на плодовете и зеленчуците”.

Учениците от 4а клас през месец април  2015г.  сътвориха красиви зеленчукова и овощна градина. Чрез смесени техники – рисуване и апликация, техните лехички със зеленчуци и плодни дръвчета оживяха на белия картон.

През месец май 2015г. учениците от 4в клас проведоха викторина на тема „Здравословно хранене”, чрез нея си припомниха с какво трябва да се хранят хората, за да са здрави и каква част от храната ни трябва да заемат зеленчуците и плодовете.

Получаването на здравословната храна вече е ритуал за децата  - отгатват гатанки докато хапват.

През учебната 2022/2023 г. нашето училище отново участва в схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци, млечни продукти и мед в училищата с финансовата подкрепа на Европейския съюз за учениците от първи до четвърти клас. Схема „Училищен плод“, Схема „Училищно мляко“ и съпътстващата мярка доставка на Пчелен мед, към тях, се финансират от Европейският фонд за гарантиране на земеделието, както и от държавния бюджет. Организацията на прилагането на схемите за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения се осъществява със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Държавен фонд "Земеделие" и нашето училище.

Целите за прилагане на схемите са:

1. подобряване на хранителните навици на децата и учениците в дългосрочен план чрез повишаване консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти при спазване на здравните изисквания;

2. повишаване на информираността на децата, учениците и на техните родители, както и на учителите за принципите за здравословно хранене;

3. подпомагане реализацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в Европейския съюз (Съюза).

Утвърдени са графици на доставките.

Мед

Мляко

Плод

 

Календар на плодовете и зеленчуците

Плодове + Зеленчуци = Здраве

Плодове от пластилин

Вкусни плодове

Сандвичи със зеленчуци

Плодно дърво

Викторина

Плодова салата

Папиемаше с плодове

Забавни игри с плодове и зеленчуци

Плодородна есен

Приказка за есента

Моят любим плод и зеленчук ІІ клас

Плод и зеленчук за здраве

Здравословно, вкусно и красиво

Здравей Здраве

 

 

 

 

 

Последно променен на Сряда, 28 Септември 2022 08:15
 

Популярно

Последни новини

Полезни връзки

Медии


Administrator MK

Стражица Стражица Стражица