forex trading logo

Bulgarian English French German Norwegian Polish Romanian Russian Turkish

Меню

Кой е Онлайн ?

В момента има 1287 посетителя в сайта
Home Училището днес
Национална програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда"

Национална програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда"

Като част от дейностите по Национална програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда" ученици от училището се срещнаха с поети от областта.

На 14 декември бе срещата на ученици от втори, пети и седми класове с поетесата Албена Стефанова - член литературен клуб „Никола Вапцаров“, град Велико Търново, и на Съюза на независимите български писатели; носител на множество награди за поезия и автор седем книги. Госпожа Стефанова прочете свои стихотворения, някои от които са текстове на песни, разказ с неочакван край и гатанки, които не затрудниха много второкласниците. Свои стихотворения прочетоха и Илена и Никола от седми клас. Албена Стефанова подари на библиотеката на СУ своята книга "Имам си мъничка тайна".

На 17 януари 2023 година ученици от СУ „Ангел Каралийчев“ се срещнаха с поета Здравко Пеев - един от учредителите на Сдружението на литературните дейци „Света гора“ във В. Търново, член на Сдружението на българските писатели в София, автор на осем стихосбирки. Срещата се превърна в интересна беседа за четенето и писането като възможности за общуване и изразяване, за литературата и киното като допълващи се, но все пак различни . В Месеца на Радичков – януари, наричан още „най-българският месец“, господин Здравко Пеев сподели възхищението си от някои текстове на Йордан Радичков и разказа накратко за срещите си с него. Припомни на събеседниците си девиза на Мъдреца от Калиманица „Бъди невероятен!“ и добави, че този девиз може да е ключът към разбирането на прочетеното, но и стремеж при писането. Той прочете свое есе за Радичков, както и стихотворения от последната си стихосбирка. Инженер Катя Петрова – директор на училището – подари на госта сборник с текстове на ученици от училището и календар.

На 18 април гостува инж. Елда Живкова – поетеса, пишеща и за деца, член на литературен клуб „Никола Вапцаров“, град Велико Търново, автор на три стихосбирки.

В училищната библиотека тя имаше две срещи – с ученици от Ⅴ в и от Ⅱ а класове.

С петокласниците сподели, че и сега препрочита „Приказен свят“ от Ангел Каралийчев, че обича от дете тези прекрасните приказки и си спомня как нейният дядо ѝ ги е чел. Прочете свои стихотворения и разказа как са създадени някои от тях. Госпожа Живкова беше подготвила и въпроси и задачи – да познаят героя, приказката, да си спомнят кой е авторът. Понеже на срещата присъства и учителката по математика госпожа Анна Панайотова, госпожа Живкова зададе и въпроси по математика. За най-бързо отговорилите вярно гостенката беше приготвола малки награди, а на участвали в литературни конкурси подари своя книжка с автограф.

За второкласниците госпожа Живкова избра да прочете стихотворения за празници, за сезоните, за животни, зададе гатанки и въпроси за езика и книгите. И отново имаше награди за първите, отговорили вярно. Похвали децата на учителката им госпожа Мариана Цонева. На нея и на госпожа Тодорка Цонева подари книги с авторгаф. Разгледа къта за патрона на училището във фоайето, а особено се зарадва на подаръка от директорката инж. Катя Петрова – книга с текстове на наши млади поети.

Госпожа Елда Живкова, която често се среща с ученици, благодари за поканата и обеща отново да ни гостува.

В Деня на Обединена Европа ученици от единадесети, от седми и от шести класове се срещнаха в училищната библиотека с Николай Христов – поет, журналист, фотограф, бивш учител. Гостът често посещава училището и представя в областни всекидневници важни събития от училищния живот, но този път срещата бе част от дейностите по Национална програма „Осигуряване на съвременна сигурна и достъпна образователна среда“, Модул „Библиотеката като образователна среда“. Николай Христов избра датата 9 май – Ден на Обедидена Европа, защото словото и поезията свързват хората от различни националности и поколения, обединяват, като запазват идентичността. Той започна разговора, акцентирайки върху родолюбието, формирано у всички нас в семейството и в училището, и прочете свои стихотворения за родината. Поетът не забрави да напомни, че част от представата си за родното ние дължим на писателя Ангел Каралийчев, наш съгражданин. Учениците слушаха гласа на Каралийчев, а също и текста на Николай Христов „Белите магии на баба“ в прекрасното изпълнение на журналистката от БНР Кармен Манукян. Гостът с вълнение си спомни представянето на първата си книга в нашето училище преди 16 години, говори за приятелството като едно от най-важните за човека неща и прочете стихотворения, посветени на приятелството и любовта. Подари на училищната библиотека книгата си „Бяла надежда“, а на учителката Тодорка Цонева – фототипно издание на „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов.

 

 

 

Популярно

Последни новини

Полезни връзки

Медии


Administrator MK

Стражица Стражица Стражица