forex trading logo

Bulgarian English French German Norwegian Polish Romanian Russian Turkish

Кой е Онлайн ?

В момента има 82 посетителя в сайта
Home История
Стражица - Честване на 3 март
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Administrator   
Петък, 02 Март 2012 15:29

2012 г

 

Историческа  възстановка на отбраната на Еленския проход от 5.12.1877 г

 

 

 

 

Възстановка на боевете при Елена и село Марян направиха на националния празник възпитаници на СОУ “Ангел Каралийчев” в Стражица с помощта на клуб “Традиция” – В. Търново. Историческият епизод се е състоял на 5.12.1877 г. Тогава в околностите на Елена и с. Марян е спряно настъплението на 40 000 корпус на Сюлейман паша към Велико Търново. След тези боеве, обсаденият в Плевен Осман паша, губи шанс да пробие обсадата и се предава.
За основа на сценария бе използвана книгата “Сражението край Елена през Освободителната война” на Христо Станев, обясни Стефан Стефанов от “Традиция”.
В подготовката на реквизитите се включили преподавателките от ПГ по Автотранспорт Василева и Митева, които ушиха униформите за турските и черкезки войници. Огнян Крумов изрисува макетите на еленските къщи, подполк. Бянов, командир на поделението в града, помогна за изработката на макетите на къщите. Част от оборудването – шинели, шапки, фесове, макетите на оръдията, бяха предоставени от членове на НД “Традиция”.

За възстановката бяха използвани бутафорни оръжия, а учителите Кънев и Кръстев с набор пиратки създаваха фона – гърмежи, взривове и пушеци.
Една от най-трудните задачи се оказа подборът на “войниците” – никой не искаше да играе “лошите”. В крайна сметка ролята се оказа интересна и местата се запълниха бързо. В образа на Сюлейман паша се превъплати Недко Петров, негов помощник Фурад паша бе изигран от Пламен Петров, а главен сигналист Мирослав Витанов със страст биеше тъпана.

За ролята на генерал Домбровски, командвал сражението, единодушно бе избран миналогодишният “генерал Гурко” – Цанко Рашков, въпреки че вече е завършил училище. Командири на руските отряди бяха Иван Ангелов, Васил Крумов, Атанас Койчев. Артилеристите Румен Георгиев, Дамян Петров и Станимир Стоянов смело се противопоставяха на чевръстите турски артилеристи Радослав Рачков, Боян Кожухаров, Марин Драгомиров.

След като бяха определени участниците и разпределени ролите, дрехите и оборудването, започнаха репетициите: хватки с пушки и саби, маршировка, тренировка за стрелба при атака и отстъпление, изнасяне на ранени от бойното поле. Артилеристите доста се поизпотиха, докато влачеха оръдията по позициите.
Празникът на 3 март започна пред църквата “Успение Богородично” и параклиса, построен в памет на загиналите руски войници на територията на община Стражица. Местният свещеник отец Димитър отслужи заупокойна молитва пред паметната плоча на погребаните руски войници и освети новопостроения параклис – костница. Взвод от ученици, облечени в униформите на 36-и Орловски полк отдадоха военни почести. Поднесени бяха венци и цветя.

След това всички се придвижиха в двора на училището, където с макети на къщи символично бе представен град Елена и околните села и махали.
Дикторът Дарина Райчева направи ретроспекция на събитията от войната, довели до сраженията при град Елена. На терена се появиха първо руските войски, маршируващи под звуците на “Марш на Преображенския полк”, посрещнати от радостното население. След тях излязоха казаци и драгуни с лека артилерия и войските на Сюлейман паша.
Започнаха нападения на села и махали от черкези и башибозук. Местното население оказа съпротива, предвождано от Жулиен Валентинов. По-късно той бе ранен и пленен. Успешно изиграха ролите си и свирепите черкези: Ива Николова, която опожари махалата, и Николай Пламенов, отвлякъл на рамо най-хубавата мома – Цвета Любенова. Седмокласниците Боян Кожухаров, Марин Йорданов, Ангел Петров, Пламен Петров упорито настъпваха към казашките части и не се даваха на “батковците”, вече участвали в миналогодишната възстановка.

Тежките боеве започват за всяка къща, но към 18 часа градът е подложен на грабеж и опожаряване. Това бе и краят на възстановката. Освобождението на града е две седмици по-късно и с други сражения.
След събитието беше отдадена почит към загиналите, а на всички участници бяха раздадени грамоти. Родители и близки имаха възможност да се снимат с участниците на фона на декорите от “битката”. Артилеристите изстреляха останалите боеприпаси и повлякоха оръдията като на парад.

 

Последно променен на Сряда, 07 Март 2012 13:59
 

Популярно

Последни новини

Полезни връзки

Медии


Administrator Milko Kolev

Стражица Стражица Стражица