forex trading logo

Bulgarian English French German Norwegian Polish Romanian Russian Turkish

Меню

Кой е Онлайн ?

В момента има 3102 посетителя в сайта
Home Училищен плод и Училищно мляко
Стражица - Училищен плод и Училищно мляко

 

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА, ПОЛУЧАВАЩИ ПРОДУКТИ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ СХЕМИ „УЧИЛИЩЕН ПЛОД" И „УЧИЛИЩНО МЛЯКО"

 

Нашето училище участва в Европейска схема за предлагане на плодове и зеленчуци, прилагаща се за първа  година в България от учебната 2010/2011 г. - средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на  земеделието и от Държавния бюджет под формата на национално съфинансиране.

 

 

Целта на схемата „Училищен плод” е създаване на навици за честа консумация на плодове и зеленчуци у  децата в най-ранна детска възраст, както и повишаване на осведомеността за тяхното благоприятно въздействие  и значение за здравето на човека.

И през настоящата учебна 2012 / 2013 г. учениците от І, ІІ, ІІІ и ІV клас получават по утвърден график  плодове и зеленчуци. Проектът е придружен с информационна кампания сред децата за ползата от плодовете и зеленчуците. Използват се атрактивни и подходящи  методи и форми.

През ноември  м.г. в СОУ ”Ангел Каралийчев” ученици и родители се запознаха със схемата чрез презентация „Плодове и зеленчуци- здравословно хранене”.

Под ръководството на своите учители , децата подготвиха изложба ”Веселитe плодчета и зеленчуци”.  Малчуганите изработиха информационни табла „Здравей, Здраве”, забавляваха се танцувайки с маскарадни костюми под наслов " За да сме здрави".

През учебната 2013/2014 г Европейската схема за предлагане на плодове и зеленчуци „Училищен плод” продължава да радва учениците от І, ІІ, ІІІ и ІV клас, като им предоставя по утвърден график плодове и зеленчуци.

През ноември 2013г. в СОУ ”Ангел Каралийчев” ученици от IIIа клас и родителите им участваха в презентация „Плодородна есен” със песни, стихчета, гатанки и подготвиха изложба на плодове и зеленчуци.

През декември 2013г. ученици от 2 клас се забавляваха в компютърната зала с игри свързани с плодове и зеленчуци, правиха плодова салата, отглеждаха зеленчуци във виртуални ферми и строиха плодови градчета.

 

През януари 2014г. в СОУ ”Ангел Каралийчев” ученици  от I клас направиха весели плодчета използвайки метода “папиемаше”.

През февруари 2014г. в СОУ ”Ангел Каралийчев” ученици от IVа клас се забавляваха приготвяйки плодова салата .

 

През март месец  ученици от 2а клас обогатиха познанията си за плодовете и зеленчуците като проведоха викторина и решаваха кръстословици с гатанки.

 

През месец април ученици от 4в клас направиха любимите си плодове от хартия и сътвориха мечтаното плодно дърво - на всяко клонче различен плод.

 

През учебната година 2014/2015 училището ни продължи да участва в Европейската схема за предлагане на плодове и зеленчуци „Училищен плод”, която радва учениците от І, ІІ, ІІІ и ІV клас,

като им предоставя по утвърден график плодове и зеленчуци.

През ноември 2014г. в СОУ ”Ангел Каралийчев” ученици от IIIв клас опознаха видовете зеленчуци, запознаха се с ползата от тях и направиха вкусни сандвичи с тях.

През декември 2014г. учениците от IIIа клас говориха за видовете плодове и полезните витамини, рисуваха любимите си плодове и направиха плодова салата.

 

През януари 2015г. учениците от 1б клас изработиха от пластилин любимите си плодове и зеленчуци, и заедно с приятното занимание говориха, и за ползата от храненето с пресни плодове и зеленчуци.

Зеленчуци + Плодове = Здраве, под това мото ученичите от 1а клас през месец февруари 2015г. оцветиха весели картинки на плодове и зеленчуци и направиха плакат със тях

Учениците от 4б клас през месец март 2015г. дискутираха каква е ползата от сезонните плодове и зеленчуци, през кой сезон какви плодове и зеленчуци се отглеждат, и се консумират в прясно състояние, и направиха плакат „Календар на плодовете и зеленчуците”.

Учениците от 4а клас през месец април  2015г.  сътвориха красиви зеленчукова и овощна градина. Чрез смесени техники – рисуване и апликация, техните лехички със зеленчуци и плодни дръвчета оживяха на белия картон.

През месец май 2015г. учениците от 4в клас проведоха викторина на тема „Здравословно хранене”, чрез нея си припомниха с какво трябва да се хранят хората, за да са здрави и каква част от храната ни трябва да заемат зеленчуците и плодовете.

Получаването на здравословната храна вече е ритуал за децата  - отгатват гатанки докато хапват.

През учебната 2022/2023 г. нашето училище отново участва в схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци, млечни продукти и мед в училищата с финансовата подкрепа на Европейския съюз за учениците от първи до четвърти клас. Схема „Училищен плод“, Схема „Училищно мляко“ и съпътстващата мярка доставка на Пчелен мед, към тях, се финансират от Европейският фонд за гарантиране на земеделието, както и от държавния бюджет. Организацията на прилагането на схемите за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения се осъществява със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Държавен фонд "Земеделие" и нашето училище.

Целите за прилагане на схемите са:

1. подобряване на хранителните навици на децата и учениците в дългосрочен план чрез повишаване консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти при спазване на здравните изисквания;

2. повишаване на информираността на децата, учениците и на техните родители, както и на учителите за принципите за здравословно хранене;

3. подпомагане реализацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в Европейския съюз (Съюза).

 

През месец септември 2022 г. учениците от четвърти „а“ клас се запознаха със схема  „Училищен плод“  чрез презентация „Плодове и зеленчуци - здравословно хранене”. Забавляваха се, отгатвайки гатанки.

Направиха проект „Моят любим плод“.

През месец октомври 2022 г. учениците от втори „а“ клас се запознаха със схема „Училищен плод“ чрез рисунки на плод Ябълка. Правиха макети от ябълки, които оцветяваха и отпечатваха на лист хартия.

През месец ноември 2022 г. учениците от втори „в“ клас се запознаха със схема „Училищен плод“ чрез апликация на любим плод.

През месец Декември 2022 г. децата от 4 б клас се запознаха с Презентация представяща пътя на млякото от фермата до нас.

През месец Януари 2023г. децата от 1 В клас оцветиха любимите си плодове със забавни игри и настроение.

През месец Февруари 2023 г. учениците от 1 В клас се запознаха с презентацията Децата и млякото.

През месец Март 2023 г. учениците от 4 Б клас направиха календар на плодовете .

През месец април 2023 г. учениците от 4 Б клас  решиха кръстословица , откриха , че млякото е здраве и оцветиха картинки по темата .

Утвърдени са графици на доставките.

Мед

Мляко

Плод

 

Календар на плодовете и зеленчуците

Плодове + Зеленчуци = Здраве

Плодове от пластилин

Вкусни плодове

Сандвичи със зеленчуци

Плодно дърво

Викторина

Плодова салата

Папиемаше с плодове

Забавни игри с плодове и зеленчуци

Плодородна есен

Приказка за есента

Моят любим плод и зеленчук ІІ клас

Плод и зеленчук за здраве

Здравословно, вкусно и красиво

Здравей Здраве

 

И тази учебна година 2023/2024 училището участва в в схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци, млечни продукти и мед в училищата с финансовата подкрепа на Европейския съюз за учениците от първи до четвърти клас.

График за предоставяне на плод и млякоПрез месец септември 2023 г. ученици  от 2 клас изработиха човек с кошница плодове.


През месец октомври 2023 г. ученици от 4 а клас  изработиха плодове от балони.

През месец ноември 2023 г. ученици от 1 А клас се запознаха с презентация за ползата от плодовете и сътвориха красиви плодове от пластелин.


През месец декември 2023 децата от 3 А клас нарисуваха  любимите си плодове.

През месец януари 2024 децата от 3 В клас нарисуваха от къде идва млякото и млечните продукти.

През месец март 2024 децата от 3 Б клас нарисуваха  любимите си плодове и мляко. Дискутираха, че за да си здрав трябва да ядеш плодове, зеленчуци и мляко.


 

 

 

 

Популярно

Последни новини

Полезни връзки

Медии


Administrator MK

Стражица Стражица Стражица