forex trading logo

Bulgarian English French German Norwegian Polish Romanian Russian Turkish

Меню

Кой е Онлайн ?

В момента има 1325 посетителя в сайта
Home История
Стражица - История на СУ "Ангел Каралийчев"

ОБРАЗОВАНИЕТО ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

 

Просветното дело в Стражица започва с откриването на първото килийно училище през 1843 год.,което се е намирало в двора на църквата „Св.Богородица”. Пръв учител е Петър Николов Делииванов.

 

През 1865 год. е основано взаимното училище от Сава Статев. Десет години по-късно, на мястото на малката паянтова постройка, била построена и сградата на Взаимното училище. До 1891 г. обучението на учениците се е водило в новопостроената сграда

 

.

 

Първата училищна постройка след Освобождението, отговаряща на условията за учебна работа била построена през 1892 г. от майстор Стоян Терзиев. Тя е известна с името Централно училище, а по-късно – с Гимназията.
През учебната 1895/96 г. прогимназията в с.Стражица, околия Горна Оряховица е открита за първи път като трикласно училище с директор Георги Димитров, който е преподавал и по български език. По-късно той става училищен инспектор в Министерството на просветата.

 

 

 

През учебната 1924/25 г. гимназията се помещава в няколко отделни здания, наети от частни лица. Директор тогава е Г.Стамов. 
С всяка изминала година броят на учениците нараствал и единствената училищна постройка станала тясна. И през 1926 год. се откриват две новопостроени училищни сгради – начално училище „Отец Паисий” – намиращо се в източната част на селото и начално училище „Св.св.Кирил и Методий” – разположено в западните покрайнини.

 

 

Директори:

Хараламби Проданов;

Илия Миланов;

Мария Рашкова;

Румен Анастасов

Пенка Димитрова

Катя Петрова

 

 

Из”Летописната книга на стражишка смесена прогимназия”;
Вестник „Летопис” –издаван от Община Стражица, 20.10.1993 год.;


С. Славеев, „Богослов за миналото на Стражица,1994 г.;

 

 

 

 

Популярно

Последни новини

Полезни връзки

Медии


Administrator MK

Стражица Стражица Стражица