forex trading logo

Bulgarian English French German Norwegian Polish Romanian Russian Turkish

Кой е Онлайн ?

В момента има 37 посетителя в сайта
Home
Стражица - Младши посланици на Европейския парламент
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Administrator   
Вторник, 21 Януари 2020 06:52

Младши посланици на Европейския парламент СУ"Ангел Каралийчев"

 

Европейският съюз е организация,в която членуват 28 европейски държави.
От историческа гледна точка той води началото си от Втората световна война. Скоро след войната Европа се разцепва на Източна и Западна.
През 1950г. се създава Европейската общност за въглища и стомана,която започва да обединява европейските държави. Шестте държави основателки на Европейския съюз са Белгия,Франция,Германия,Италия,Люксембург и Нидерландия.
През 1957г. е основана Европейската икономическа общност (ЕИО),позната като „Общият пазар“. Идеята е да се осигури свободното движение на хора,стоки и услуги през границите.
В периода 1970-1979 е първото разширяване на Европейския съюз и на първите промени в социалната политика.
На 24 Април 1972г. се обмисля въвеждането на единна валута. За да поддържат валутната стабилност ,членовете на ЕС решават да позволят колебание на валутите си,една спрямо друга. Но единната валута се въвежда 30г. по-късно.Тогава за първи път се въвежда понятието „Замърсителят плаща“.
На 1 Януари 1973г. Дания,Ирландия и Великобритания се присъединяват към ЕС.
През периода 1980-1989г. Европейският съюз се разширява още. На 1 Януари 1981г. се присъединява Гърция,а 5 години по-късно-Португалия и Испания.
Европейският съюз поставя началото на програмата „Еразъм“,за финансиране на студенти,които искат да учат в друга европейска страна за период от 1 година.
През 1989г. се случва едно от най-големите събития,свързани с Комунизма- падането на Берлинската стена. То довежда до съединяване на Източна и Западна Германия и влизането им в Европейския съюз.

Фейсбук страница

Последно променен на Вторник, 21 Януари 2020 07:17
 

Популярно

Последни новини

Полезни връзки

Медии


Administrator Milko Kolev

Стражица Стражица Стражица