forex trading logo

Bulgarian English French German Norwegian Polish Romanian Russian Turkish

Меню

Кой е Онлайн ?

В момента има 426 посетителя в сайта
Home Административни услуги
Стражица - Младши посланици на Европейския парламент

Младши посланици на Европейския парламент СУ"Ангел Каралийчев"


Младши посланици на ЕП от СУ „Ангел Каралийчев“ в Стражица обсъдиха с евродепутати приоритети за Европа след COVID-19

 

Младшите посланици на Европейския парламент от СУ „Ангел Каралийчев“ в Стражица Есил Айханова, Преслав Николов, Георги Костов и Стефан Стамов днес присъстваха на виртуалната среща с членове на Европейския парламент под наслов „Приоритетите за Европа след COVID-19“. В срещата взеха участие евродепутатите Андрей Ковачев (ЕНП) и Цветелина Пенкова (С&Д). Модератор на срещата беше ръководителят на Бюрото Теодор Стойчев.

Срещата се проведе в платформата Zoom. След откриването й се засегнаха отново въпросите с бюджета, програмите Еразъм и пътуването между дръжавите на Европейския съюз, Великобритания и "Брекзит"; за студентите, които ще учат в чужбина през 2020/2021г и таксите за обучението им. След това се задаваха въпроси от младши и старши посланици, като част от въпросите бяха в платформата Slido (www.sli.do), а други в чата на събранието. Един от въпросите бе „Справихме ли се с дезинформацията, това, което имаме за цел ние, Младшите посланици , да предоставим актуалната информация , справихме ли се и ще продължаваме ли да се справяме?“.

Отговор на Андрей Ковачев: ,,Първия fakenews беше Троянският кон, но той засягаше само едно нещо - гр. Троя. Сега всяка новина достига до много хора заради интернет. В това няма краен победител, това е постоянна надпревара между фактите и разпространяването на дезинформационни кампании”.

Въпрос към Цветелина Пенкова и нейният отговор: „В Европа всички влязохме и ще излезем по едно и също време, в световен мащаб ще има много проблеми, защото в някои други държави извън ЕС икономиката е слаба и не получават помощи от никъде".

 

 

Младши посланици на Европейския парламент от Стражица се срещнаха виртуално с евродепутати.


Младшите посланици на Европейския парламент от СУ „Ангел Каралийчев“ в Стражица Есил Айханова и Преслав Николов днес имаха възможността да присъстват  на виртуална среща с членове на Европейския парламент. Надсловът на срещата бе „Поуките за Европа след COVID-19. Как ЕС да бъде по-подготвен за бъдещи подобни предизвикателства“.

В нея взеха участие Асим Адемов (ЕНП), Петър Витанов (S&D), Ангел Джамбазки (ЕКР). Модератор беше Теодор Стойчев.

Онлайн срещата се проведе в платформата Zoom, а младши и старши посланици от цялата страна задаваха въпроси, които ги вълнуват - за младежката безработица, за спирането на европейските проекти като Еразъм; мнението на евродепутатите за това как България се справя с кризата Covid-19, как планитрат да следят усвояването на помощите за справяне с кризата и още куп полезни и интересни въпроси, които бяха задавани също и в платформата Slido (www.sli.do).

Срещата приключи с благодарности към евродепутатите за участието им и с пожелания за успешна работа.

 

Европейският съюз е организация,в която членуват 28 европейски държави.

От историческа гледна точка той води началото си от Втората световна война. Скоро след войната Европа се разцепва на Източна и Западна.

През 1950г. се създава Европейската общност за въглища и стомана,която започва да обединява европейските държави. Шестте държави основателки на Европейския съюз са Белгия,Франция,Германия,Италия,Люксембург и Нидерландия.

През 1957г. е основана Европейската икономическа общност (ЕИО),позната като „Общият пазар“. Идеята е да се осигури свободното движение на хора,стоки и услуги през границите.

В периода 1970-1979 е първото разширяване на Европейския съюз и на първите промени в социалната политика.

На 24 Април 1972г. се обмисля въвеждането на единна валута. За да поддържат валутната стабилност ,членовете на ЕС решават да позволят колебание на валутите си,една спрямо друга. Но единната валута се въвежда 30г. по-късно.Тогава за първи път се въвежда понятието „Замърсителят плаща“.

На 1 Януари 1973г. Дания,Ирландия и Великобритания се присъединяват към ЕС.

През периода 1980-1989г. Европейският съюз се разширява още. На 1 Януари 1981г. се присъединява Гърция,а 5 години по-късно-Португалия и Испания.

Европейският съюз поставя началото на програмата „Еразъм“,за финансиране на студенти,които искат да учат в друга европейска страна за период от 1 година.

През 1989г. се случва едно от най-големите събития,свързани с Комунизма- падането на Берлинската стена. То довежда до съединяване на Източна и Западна Германия и влизането им в Европейския съюз.

Фейсбук страница

Последно променен на Четвъртък, 25 Юни 2020 15:43
 

Популярно

Последни новини

Полезни връзки

Медии


Administrator Milko Kolev

Стражица Стражица Стражица